Kısa Dönem Doktora Staj İlanı 3
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
Dış İlişkiler Genel Koordinatörlüğü
Erasmus Koordinatörlüğü
2024 Doktora Düzeyinde Öğrenim Gören Öğrencileri İçin
Doktora Kısa Dönem Öğrenci Staj Hareketliliği
Başvuru İlanı
Kıymetli Öğrencilerimiz,
2024 yılında Erasmus Kısa Dönem Doktora Staj hareketliliği kapsamında Koordinatörlüğümüzün yürüttüğü 2022-1-TR01-KA131-HED-000053083 numaralı projede toplam 4 kontenjanımız mevcuttur. Başvurular hakkında detaylı bilgiye bu ilan metninde ulaşabilirsiniz.
Üniversitemizin Erasmus programı kapsamındaki imkanlarını elimizden geldiğince arttırarak hareketliliklerden sizlerin daha da fazla faydalanabilmeniz için çalışmaktayız.
İlan metnine ulaşmak için tıklayınız.
Sevgilerle,
Erasmus Koordinatörlüğü
Dış İlişkiler Genel Koordinatörlüğü
ERASMUS STAJ HAREKETLİLİĞİ İÇİN GEREKEN ASGARİ ŞARTLAR
- ALKÜ bünyesinde örgün eğitim kademelerinden doktora programına kayıtlı, tam zamanlı öğrenci olunmalıdır. (Tıp’ta veya Diş’te uzmanlık yapanlar da doktora düzeyinde değerlendirilmektedir.)
- Yabancı uyruklu öğrencilerimiz de başvuruda bulunabilirler.
- Genel akademik not ortalamasının (GANO) asgari 2.5/4 olması,
- Erasmus Kısa Dönem Doktora Staj hareketliliğine başvuracak adayların Erasmus Koordinatörlüğü tarafından kabul edilen sınavlardan birinden sınav sonucu ibraz etmesi gerekmektedir. Başvurularda herhangi bir dil barajı uygulanmamakla birlikte adaylar yabancı dil puanları ve ortalamaları üzerinden değerlendirmeye alınacaklardır. Bu bağlamda bir yabancı dil puanı ibraz etmek zorunludur.
- Erasmus Kısa Dönem Doktora Staj Hareketliliğine başvuracak adayların mutlaka Staj Kabul Mektubunu sunmaları gerekir. Başvuru sırasında Staj Kabul Mektubunu ibraz etmeyen adayların başvuruları geçersiz sayılır. Staj kabul mektubu örneği erasmus.alanya.edu.tr internet sitemizde belgeler kısmında bulunmaktadır.
- Öğrencinin disiplin cezası alması veya alttan dersi olması gibi sebepler Erasmus programından faydalanmasına engel değildir.
GENEL HÜKÜMLER:
- Kısa Dönem Doktora Staj Hareketliliği faaliyeti, yükseköğretim kurumunda kayıtlı bir öğrencinin akademik çalışma alanıyla ilgili olarak yurtdışındaki bir işletmede, bir araştırma enstitüsünde, bir laboratuvarda veya bir kurum veya kuruluşta staj yapmasıdır. Yükseköğretim kurumunda ders takibi staj olarak kabul edilmez.
- Staj için gidilecek kurum/kuruluş aşağıdaki seçeneklerden bir tanesini karşılamalıdır:
- ECHE sahibi bir Yükseköğretim Kurumu; veya
- İşgücü piyasasında veya eğitim, öğretim ve gençlik alanlarında faaliyet gösteren herhangi bir kamu kurum/kuruluşu ya da özel kurum/kuruluş. Örneğin;
- Küçük, orta veya büyük ölçekli özel ya da kamusal kurum veya kurum/kuruluş (sosyal girişimler de dâhil)
- Yerel, bölgesel veya ulusal seviyede bir kamu kurum/kuruluşu
- Ticaret odaları, esnaf/meslek dernekleri ve sendikalar da dâhil olmak üzere, bir sosyal ortak veya çalışma hayatının diğer bir temsilcisi
- Araştırma enstitüsü
- Vakıflar
- Okul/enstitü/eğitim merkezi (herhangi bir seviyede, okul öncesi eğitimden lise ve sonrası eğitim alanında faaliyet gösteren kurum/kuruluşlar ile (mesleki eğitim ile yetişkin eğitimi dâhil)
- Kâr amacı gütmeyen kurum/kuruluş, dernek, STK
- Kariyer rehberliği, mesleki danışmanlık ve bilgilendirme hizmetleri sunan kurum/kuruluşlar olabilir.
- Aşağıdaki kuruluşlar Erasmus staj faaliyeti için uygun değildir:
- Avrupa Birliği kurumları ve AB ajansları (bk. https://europa.eu/european-union/about-eu/institutions-bodies_en )
- AB programlarını yürüten ve bu kapsamda hibe alan kuruluşlar
- Faaliyetin süresi 5 ile 30 gün arasındadır. Koordinatörlüğümüz daha fazla öğrencimizin faaliyetten faydalanması için verilecek hibeleri 14 gün ve 2 seyahat günü ile sınırlamıştır. Daha uzun faaliyetler için ilgili proje bütçesinde hibe kalması ihtimalinde daha uzun süre hareketliliğe giden öğrencilerimize hibe dağıtılabilir.
- Faaliyet süresi 5 günden başlar, 30 güne kadar sürebilir. (5 günden kısa süren faaliyet –mücbir durumlar hariç- kesinlikle kabul edilmeyecektir.
- Adaylar hibeli olarak hareketliliğe hak kazanamamaları durumunda hibesiz olarak hareketliliğe katılabilirler. Bunun için hareketliliğe hibesiz olarak katılmak istediklerini başvuru sonuçları açıklandıktan sonra Erasmus Koordinatörlüğüne erasmus.alanya.edu.tr adresinde mevcut dilekçeyi doldurarak takvimde belirtilen tarihlerde başvurmaları gerekmektedir.
- Öğrencilerin, mücbir sebeplerle (zorunluluk nedeniyle; ailevi sebepler, sağlık sebepleri, doğal afet gibi) planlanan hareketlilik faaliyeti döneminden erken dönmesi durumunda, öğrencinin yurtdışında kaldığı süre karşılığı hibe miktarı öğrencide bırakılmak üzere, fazladan ödenen hibenin iadesi istenir.
- Hareketlilik süresinin asgari sürenin (5 Gün) altında olması durumunda söz konusu hareketlilik için hiçbir hibe ödemesi yapılmaz. Eğer yapılan bir ödeme varsa iade alınır.
- Bu hükümlerin dışında kalan her bir durum için Ulusal Ajansın 2022 yılı için yayınladığı el kitabı hükümleri dikkate alınır.
DEĞERLENDİRME
Öğrenci Seçimi:
Asil Adayların Seçimi
- Başvuran adaylar öncelikle genel not ortalamaları (%50), İngilizce puanlarından (%50) ve aşağıda tabloda verilen değerlendirme ölçütlerindeki +/- puanlara göre oluşan başvuru puanına göre sıralanır.
- Başvuru puanına göre her bir farklı bölüm/program ya da anabilim dalının birincileri “Birinciler Listesine”, ikincileri “İkinciler Listesine”, üçüncüleri “Üçüncüler Listesine” eklenir ve listeler bu şekilde en düşük başvuru puanına sahip öğrenciye kadar sıralanır.
- Birinciler Listesindeki adaylar mevcut puanlarına göre en yüksekten düşüğe olacak şekilde kontenjan dahilinde “asil” olarak belirlenir.
- Kontenjan dahilinde asil olarak seçilemeyen Birinciler Listesi adayları olursa; bu adaylar İkinciler Listesinin başına eklenir. Birinciler Listesinden feragat olması durumda öncelikle bu adaylar sıralamalarına göre asil olarak belirlenir.
- Kontenjan dahilinde tüm Birinciler Listesi adaylarının asil olarak seçilmesine rağmen kontenjan kalması durumunda İkinciler Listesine geçilir ve bu adaylar puanlarına göre en yüksekten düşüğe olacak şekilde kontenjan dahilinde “asil” olarak belirlenir. Bu döngü kontenjan dolana kadar devam ettirilir.
Asil olarak Belirlenen Adaylardan Feragat Olması Durumunda
- Asil olarak seçilen bir adayın feragat etmesi durumunda puanı en yüksek olan sıradaki aday bölüm/program ya da anabilim dalı dikkate alınarak asil olarak belirlenir. Öncelik, ilgili başvuru kapsamında hareketliliğe katılamayan bir bölüm/program ya da anabilim dalının adayındadır.
- Başvurular arasında tüm bölüm/program ya da anabilim dalının en az birer adayın hareketlilikten faydalandığı durumda; kontenjan dahilinde, başvuru puanına göre her bir bölüm/program ya da anabilim dalından ikişer adayın hareketlilikten hak kazanması için seçim yapılır. Feragatler neticesinde yedek listelerden adayların asile çekilmesi bu döngü doğrultusunda kontenjan dolana kadar devam eder.
Hareketlilik başvurularını değerlendirmede kullanılacak değerlendirme ölçütleri ve ağırlıklı puanlar aşağıda yer almaktadır:
Ölçüt |
Ağırlıklı Puan |
Akademik başarı düzeyi/ TUS veya DUS sınav sonucu/ Transkripti oluşmamış öğrenciler için Yüksek Lisans mezuniyet notu |
%50 (toplam 100 puan üzerinden) |
Dil seviyesi |
%50 (toplam 100 puan üzerinden) |
Şehit ve Gazi çocuklarına |
+15 puan¹ |
Engelli öğrencilere(engelliliğini belgelemek kaydıyla) |
+10 puan² |
2828 sayılı Sosyal Hizmetler kanunu ile 5395 Çocuk koruma kanunu kapsamında haklarında koruma ve bakım kararı alınmış öğrencilere(Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından belgelenmek ve başvuru sırasında belgelere eklemek kaydıyla) |
+10 puan³ |
Başvuru esnasında staj yeri kabul mektubu sunma |
+10 puan |
Dijital becerileri geliştirmeye yönelik stajlar (DOTs)önceliklendirilir |
+5 puan4 |
Birinci derece yakınları veya kendileri Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Elazığ illeri ile AFAD Başkanlığı’nın kararıyla genele etkili afet bölgesi ilan edilen Batman, Bingöl, Elazığ, Kayseri Mardin, Niğde, Tunceli illeri ile Sivas’ın Gürün ilçesinde ikamet etmekte olup Üniversitemizde kayıtlı öğrenciler ve yakınları AFAD’dan afetzede yardımı alanlar |
+10 puan |
Daha önce yararlanma (hibeli veya hibesiz her bir faaliyet için) |
-10 puan |
Vatandaşı olunan ülkede hareketliliğe katılma |
-10 puan |
İki hareketlilik türüne birden aynı anda başvurma (öğrencinin tercih ettiği hareketlilik türüne azaltma uygulanır) |
-10 puan |
Hareketliliğe seçildiği halde, süresinde feragat bildiriminde bulunmaksızın hareketliliğe katılmama |
-10 puan |
Hareketliliğe seçilen öğrenciler için düzenlenen oryantasyon toplantısı/eğitimlere mazeretsiz katılmama(öğrencinin tekrar Erasmus’a başvurması halinde) |
-5 puan |
Dil sınavına gireceğini beyan edip mazeretsiz girmeme (öğrencinin tekrar Erasmus’a başvurması halinde) |
-5 puan |
YABANCI DİL SINAVI GENEL HÜKÜMLER
- Üniversitemiz tarafından yapılan yabancı dil seviye tespit sınavı kullanılabilirsiniz.
- Üniversitemiz tarafından yapılacak olan Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı dışında; ÖSYM tarafından düzenlenen KPDS/ÜDS/YDS/e-YDS/YÖKDİL ve TORFL/DELE/ CELI/ DELF & DALF/ Goethe-Zertifikat/ TELC Deutsch/ TestDaF/ PTE/ TOEFL iBT/ CAE/ CPE sınav puanları da kullanılabilecektir. Ayrıca Tıpta ve Dişte Uzmanlık için geçerli olan yabancı dil puanları da kullanılabilecektir. Bu sınavların geçerlilikleri süresizdir. (Belge doğrulanabildiği sürece)
- ÖSYM tarafından yapılan sınav dışındaki diğer sınavların 100’lük sisteme dönüşümü Uluslararası Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerlikleri tablosu kullanılacaktır. İlgili tabloya ulaşmak için tıklayınız.
2022 Projesi KA131 |
Proje Numarası: 2022-1-TR01-KA131-HED-000053083
Başvuru Tarihleri: 07 Haziran 2024 - 21 Mayıs 2024
Hareketliliğe Başlanabilecek Tarih Aralığı: 28 Haziran 2024 - 15 Temmuz 2024
Hareketliliğin En Geç Bitiş Tarihi: 31 Temmuz 2024
Hibelendirilecek Hareketlilik Günleri : 14 gün ve 2 seyahat günü
Hibe Miktarları :
Faaliyetin Süresi: 14 gün
Hibe Miktarı : Günlük 70 Avro
Faaliyetten önceki bir seyahat günü ve faaliyeti takip eden bir seyahat günü için bireysel destek hibesi verilebilir. (toplam 100 Avro)
Seyahat Desteği
Aşağıdaki durumlarda katılımcılar seyahat masraflarına destek mahiyetinde aşağıdaki ek tutarları alacaklardır:
Kısa dönem hareketliliğe katılan dezavantajlı öğrenci/yeni mezunlara verilmektedir.
Dezavantajlı katılımcı, ekonomik ve sosyal açıdan imkânları kısıtlı olan ve aşağıdaki alt kategorilere uyan birey olarak tanımlanmıştır.
1) 2828 sayılı kanuna tabi olanlar (Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından haklarında 2828 sayılı Kanun uyarınca koruma, bakım veya barınma kararı olanlar)
2) 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere
3) Diğer ebeveyn geliri olmayıp yetim aylığı bağlananlar
4) Şehit/Gazi çocukları
5) Kendisine veya ailesine muhtaçlık aylığı bağlananlar (öğrencinin kendisine, anne babasına veya vasisine Belediyelerden, kamu kurum ve kuruluşlarından (Bakanlıklar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kızılay, AFAD gibi kurumlardan Erasmus başvurusunu yaptığı esnada maddi destek aldığını kanıtlayan bir belge ibraz edilmesi yeterlidir.)
6) Engelliler
7) Ebeveynlerinden biri veya vasisi, 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz Ve Kimsesiz Türk Vatandaşları ile Engelli ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında 01.07.1976 tarih ve 2022 sayılı Kanun kapsamında engelli veya muhtaç aylığı alan öğrenciler
Kredi ve Yurtlar Kurumu bursları ve benzeri burslar, başarı bursu niteliğindeki diğer hibe, yardım ve burslar, tek seferlik yardımlar söz konusu maddi yardım kapsamında kabul edilmez.
Seyahat Mesafesi17 |
Standart Seyahat Hibe Tutarı (Avro) |
Yeşil Seyahat Hibe Tutarı (Avro) |
10 ila 99 KM arasında |
23 |
|
100 ila 499 KM arasında |
180 |
210 |
500 ila 1999 KM arasında |
275 |
320 |
2000 ila 2999 KM arasında |
360 |
410 |
3000 ila 3999 KM arasında |
530 |
610 |
4000 ila 7999 KM arasında |
820 |
|
8000 KM veya daha fazla |
1500 |
|
Seyahat Desteği Almayan Öğrenci/Yeni Mezunlar için Yeşil Seyahat Desteği Seyahat desteği almayan öğrenci/yeni mezunlara, yeşil seyahati tercih etmeleri durumunda, tek seferlik 50 Avro tutarında ilave bir hibe ile seyahat günleri için 4 güne kadar bireysel destek hibesi verilebilecektir.
Kontenjan:
Öğrenim Kademesi |
Kontenjan Sayısı |
Doktora (TUS/DUS) |
4 |
BAŞVURU
- Başvurular Erasmus Başvuru Portalı üzerinden alınmalıdır. Portala T.C Kimlik numaranız ve e-devlet şifrenizle giriş yapabilirsiniz.
- TUS/DUS kapsamında uzmanlık yapanların öncelikle sisteme eğitim bilgilerini eklemesi gerekmektedir. Eğitim bilgisini nasıl ekleyeceğinizi öğrenmek için Eğitim Bilgisi Ekleme Kılavuzundan faydalanabilirsiniz. Eğitim Bilgisi Ekleme Kılavuzuna ulaşmak için tıklayınız.
- Hazırladığımız Erasmus Başvuru Portalı Kılavuzundaki adımları takip ederek başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.
- Eksik ya da yanlış beyan içeren başvurular geçersiz sayılacaktır.
- Erasmus başvuru portalı dışında herhangi bir usülde başvuru alınmamaktadır. Başvurular portal üzerinden tamamen çevrimiçi olarak alınmaktadır.
- Erasmus Staj Hareketliliği Bilgi Formuna buradan ulaşabilirsiniz.
ERASMUS+ ÖZEL İHTİYAÇ DESTEĞİ
Erasmus, ek bir hibe desteği olmaksızın faaliyetlere katılmaları mümkün olamayacak durumdaki fiziksel, zihinsel veya sağlıkla ilgili özel durumları olan aday öğrenci ve personel (bundan sonra fiziksel, zihinsel veya sağlıkla ilgili özel durumu olan öğrenci ve personel olarak anılacaktır) için rehberlik, karşılama, fiziksel erişim, pedagojik ve teknik destek ve özellikle ek giderlere katkı sağlamaya özel önem vermektedir. Bu, sizlerin Avrupa Birliği Erasmus+ hareketlilik düzenlemelerinden bütünüyle yararlanabilmenizi temin etmeye yöneliktir.
Ek hibeHareketliliğiniz süresince özel erişim ihtiyaçlarınıza yönelik olarak aylık olağan Erasmus+ öğrenim, staj veya personel hareketliliği hibesine ilave olarak Erasmus+ fiziksel, zihinsel veya sağlıkla ilgili özel durumu olan öğrenci ve personel ek hibesine başvurabilirsiniz.
Özel Erişim İhtiyaçları Nelerdir?
Erasmus hareketliliğinizle ilgili bireysel ihtiyaçlara yönelik desteklenmesi uygun olabilecek alanlar, bu sayılanlarla sınırlı olmamakla birlikte: uygun konaklama, seyahat için yardım, tıbbi refakat, destek teçhizat, uygun öğrenim materyalleri, refakatçi vb. içerir.
Nasıl Başvurulur?
Erasmus+ özel ihtiyaç desteği başvuru formu hakkında yardımcı olmaları için üniversitenizin Erasmus Ofisine veya Fakültenizdeki Erasmus Koordinatörüne talebinizi iletiniz. Başvurunuz üniversitenizin Erasmus Ofisi tarafından Ulusal Ajansa iletilecektir.
Hareketlilik gerçekleştireceğiniz kurumla ilgili daha bilinçli tercihler yapabilmek için Erasmus Student Network (ESN) tarafından geliştirilen engelli olanakları ve hizmetleri bulunan yükseköğretim kurumlarını harita üstünde gösteren çevrimiçi MapAbility’ye bakınız: (https://www.european-agency.org/country-information )
Yükseköğretim Kurumları İçin Engelli Yararlanıcı Ek Hibe Talep Formları İçin:
https://erasmus.alanya.edu.tr/giden-ogrenci/ozel-ihtiyac-destegi/