ERASMUS OFİSİMİZDEN BİR BAŞARI DAHA

ERASMUS OFİSİMİZDEN BİR BAŞARI DAHA
  • 08 Aralık, 2020
ERASMUS OFİSİMİZDEN BİR BAŞARI DAHA

ALKÜ ERASMUS KOORDİNATÖRLÜĞÜ EN İYİ GELİŞİM GÖSTEREN KURUMLAR ARASINA GİRDİ

 

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Uluslararası İlişiler Ofisi bünyesinde hizmet veren Erasmus Kurum Koordinatörlüğü Erasmus yıl sonu verilerine göre üst üste ikinci kez “sıfır hibe iadesi” yapan üniversiteler listesine girmiştir. Erasmus Kurum Koordinatörü Dr. Tolga Öztürk, sıfır hibe iadesinin, kurumumuza tahsis edilen hibenin tamamının ALKÜ öğrencileri, akademik ve idari personelinin Erasmus faaliyetlerine aktarıldığının bir göstergesi olduğunu ve bunun T.C. Dışişleri Bakanlığı Ulusal Ajans nezdinde çok saygın ölçütlerden bir tanesi olduğunu belirtti. Sadece deneyimli üniversitelerin girebildiği bu listeye, üniversitemizin yürüttüğü Erasmus KA103 Projesi ile bir kez daha girebilmesinin gurur verici olduğunu bildirdi.

Erasmus yıl sonu verilerine göre, “sıfır hibe iadesi” yapılırken Erasmus öğrenci ve personel hareketliliği sayılarının arttırılmasının önemli olduğu belirtilerek verilere göre %159 artışla bu alanda Türkiye genelinde en iyi gelişim gösteren 7. Üniversite olabilme başarısı gösterilmiştir.

Erasmus Kurum Koordinatörlüğü Ofis Sorumlusu Öğretim Görevlisi Koray Kaya, Erasmus Kurum Koordinatörlüğünün üniversitenin uluslararasılaşma misyonu çerçevesinde elindeki imkanları en iyi şekilde değerlendirerek öğrencilerimize ve akademik / idari personelimize azami ölçüde fayda sağlamayı amaçladığını bildirerek, Koordinatörlüğün 2017 yılından itibaren takip ettiği yol haritasını şu şekilde özetlemiştir:

Erasmus İkili Anlaşma Sayımızın Arttırılması

Avrupa’nın çeşitli üniversiteleri ile yapılan Erasmus İkili Anlaşma sayımız 103’e, sıfır olan Erasmus Staj Anlaşma sayısı ise 28’ e yükseltilmiştir. Bu sayının artmasının ana nedeni koordinatörlüğümüzün özverilerinin yanında Erasmus personel hareketliliği özelinde benimsenen metottur. Bu bağlamda akademik personelimiz anlaşmamızın olmadığı üniversitelere hareketlilik için gönderilmiş ve yüz yüze anlaşma yapma imkânı sağlanmıştır. Buna ek olarak akademik personelimize Avrupa’nın büyük üniversitelerinde bulunma ve akademik çalışmalarını yürütme fırsatı da tanınmaya çalışılmıştır. Buna ek olarak Erasmus Staj Anlaşmaları yapma bağlamında da personelimiz Avrupa ülkelerine gönderilmiştir. Bu doğrultuda özellikle Almanya’da (13), Litvanya’da (6), Belçika’da (3), Polonya’da (1), Romanya’da (1), İrlanda’da (1), İspanya’da (1), Macaristan’da (1) ve Letonya’da (1) bulunan kuruluşlarla toplam 28 anlaşma yapılmıştır.

Erasmus Öğrenim Hareketliliği Sayısının Arttırılması

İkili anlaşma sayımızın arttırılması ve tüm bölümlerimizi kapsayacak şekilde çeşitlendirilmesi   neticesinde Erasmus ile yurtdışına gönderilmek üzere seçilen öğrenci sayımız hâlihazırda 61’e ulaşmıştır. 2021 itibariyle bu rakamın en az 120’ye ulaşması hedeflenmektedir.

Erasmus Staj Hareketliliği Sayısının Arttırılması​

Erasmus Staj Hareketliliği bağlamında normal şartlarda, öğrencilerimizin staj yapacakları kurum ile kendileri irtibata geçmektedir. Bu durumun zorluğu koordinatörlüğümüzü harekete geçirmiş ve öğrencilerimiz için staj anlaşmaları yapılmıştır. Bu doğrultuda Erasmus Staj hareketliliği için seçilen staj öğrencisi sayımız an itibari ile 51’e yükseltilmiştir. 2021 itibariyle bu sayının 100’e yükseltilmesi hedeflenmektedir.

Erasmus Personel Hareketliliği Sayısının Arttırılması

Personel hareketliliği bağlamında benimsenen stratejilerimiz doğrultusunda Erasmus ile yurt dışına gönderilen personel sayımız hâlihazırda 38’dir. Bu sayının 2021 itibariyle 70’e çıkarılması hedeflerimiz arasındadır. Bu bağlamda yurtdışına giderek Personel Hareketliliğine katılan Öğretim Üyelerimizden Avrupa’nın önde gelen üniversiteleri ile iş birliği ve Erasmus Anlaşması yapmaları rica edilmektedir. Bu doğrultuda en son Hollanda Kraliyet Akademisi’ni ziyaret eden Dr. Tolga Öztürk ve Öğr. Gör. Eren İrfanoğlu ikili anlaşmalar için ön görüşmeleri başlatmıştır.

Erasmus İngilizce Hazırlık Kursunun Açılması

Artış gösteren verilerimiz doğrultusunda mevcut bütçemizin gelecek yıl 2 katına çıkması beklenmektedir. Öğrencilerin İngilizce seviyelerini yükseltmek için Erasmus Kurum Koordinatörlüğümüz ile Yabancı Diller Yüksekokulu ile ortak çalışarak, not ortalamalarına göre en başarılı 250 öğrencisine ücretsiz yabancı dil kursu hizmetini 2019 yılında gerçekleştirmiştir. 

Erasmus ile Üniversitemize Gelen Yabancı Öğrenci Sayısının Arttırılması

Erasmus programı kapsamında 11 öğrenim ve 16 staj öğrencisi üniversitemizde misafir edilmiştir. Koordinatörlüğümüz öğrenim için gelen öğrenci sayısının arttırılması adına açılan İngilizce ders sayısının arttırılmasının yanında, oryantasyonlar /toplantılar düzenlemiş, öğrencilerin konaklama problemlerinin çözülmesi için adımlar atmış ve yurt dışında Üniversitemizin tanıtılması için faaliyetler yürütmüştür. Öğrenim için gelen öğrenci sayısının 2021 itibariyle 20’ye yükselmesi beklenmektedir. Erasmus Staj hareketliliği kapsamında üniversitemize gelen öğrenciler için ise koordinatörlüğümüz ayrı bir hassasiyete sahiptir. Bu doğrultuda stajyer öğrenciler başta idari personellerimiz olmak üzere tüm personelimize ücretsiz yabancı dil eğitimi vermeleri ve idari işlerde (basit büro işleri) yardımcı olmaları öngörülmektedir. Bu doğrultuda prototip çalışmalar yapılmış ve sonuçlar olumlu görülmüştür. Bu uygulamanın önümüzdeki yıllarda da devam etmesi beklenmektedir.